Yüzme Havuzu Bakımı ve Temizliği

Günümüzde ticari amaçlı kurulan yüzme havuzlarının yanı sıra; villa projelerinde sık sık yüzme havuzuna da yer verilmektedir. Özellikle lüks projeler için yüzme havuzu olmazsa olmazlardan biridir. Bu konuda Ak Havuz Marmaris olarak; Yüzme havuzu yapımı, yüzme havuzu bakımı ve yüzme havuzu temizliği konularında hizmet veriyoruz. 

Havuz Temizliğinin Önemi

Yüzme havuzu bakımı ve temizliği; yüzme havuzu yapımı sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Özellikle açık yüzme havuzları; bakteriler için yaşam alanı olup, insan sağlığına ciddi zararlar verebilir. Düzenli bakım sayesinde; bakterilerden uzaklaştırılan havuzlar bu noktada herhangi bir risk teşkil etmezler. Fakat bakım sekteye uğruyor, havuz temizliğine önem verilmiyorsa büyük riskler oluşturabilir. Özellikle konfor ve keyif amaçları güdülerek projelere entegre edilen havuzlarda havuz temizliği konusunda birçok detay bulunur. Bu detayların neler olduğunu yazımızın devamında birer birer ele alacağız.

Havuz Sağlığı 

Havuz sağlığı = insan sağlığı demektir. Çünkü derimize direkt olarak temas eden havuz suyunu, çoğu zaman yutarak; midemize kadar indirebiliyoruz. Bu durumda havuz sağlığının ne kadar önemli olduğuna dair uzun uzun açıklama yapmaya gerek yok. İnsan sağlığı ne kadar önemliyse; havuz sağlığı da bir o kadar önemlidir. 

Havuz sağlığının yüksek tutulması ve korunması için; yüzme havuzu bakımı ve temizliğini rutin bir şekilde yaptırmalısınız. Havanın durumuna, toz taşınımına, havuzun yer aldığı bölgedeki hava kirliliğine bağlı olarak bu durum haftada bir, ayda bir, 3 ayda bir ve 6 ayda bir şeklinde sıralanabilir. Bu noktada yüzme havuzunu inşa ettirdiğiniz firma ile iletişime geçmeniz en yararlı süre rutinini öğrenmenizi sağlayacaktır.

Ne Zaman Yapılır ?

Yüzme havuzu temizliği normal şartlar ele alındığında 3 ve 6 aylık periyotlar şeklinde yapılmalıdır. Fakat bu konuda önümüze 2 farklı nokta çıkacaktır: Genel temizlik ve yüzeysel temizlik. Burada belirtilen periyot denge tankının boşaltılması içindir. Yani genel temizliği kapsamaktadır. Eğer yüzeysel temizlik yapılacaksa; bu durumda günlük, haftalık periyotlarla bu temizliğin uygulanması gerekir. 

Nasıl Yapılır ? 

Yüzme havuzu bakımı ve temizliği yoluna başvurulmadan önce havuza yukarıdan bakılmalı ve dipte bulunan fayansların görülüp görülmediği incelenmelidir. Eğer fayanslar net bir şekilde görünüyorsa temizliğe gerek yoktur. Fakat ufak bir bulanıklık dahi varsa, yüzme havuzu bakımı zamanı gelmiş demektir. Havuzunuzun dibinde bulunan fayanslar görünmüyorsa; kesinlikle girmenizi önermiyoruz.

Yüzme havuzu bakımı yapılırken ilk olarak aynı insanlarda kan tahlili yapıldığı gibi, havuz suyuna tahlil yapılması gerekmektedir. Yapılan tahlilin sonucuna göre de; belirli kimyasallar kullanarak havuz dezenfekte edilmelidir. 

Yüzme havuzu temizliği için alınan tahlil suyunun; havuz kenarından 15 santimetre uzaktan, ve 30 santimetre derinden alınması gerekir. Küçük bir kap batırılarak yapılan bu işlemde; havuz suyunun hem pH hem de klor değeri saniyeler içerisinde görülmektedir. Günümüzde yüzme havuzları için; insan sağlığına zararsız olan pH değeri 7,2 ila 7,6 arasındadır. Bunun altı ya da üstündeki sayılara kesinlikle müdahale edilmesi gerekir. Klor için ise söz konusu değer 1,0 – 2,5 aralığındadır. 

Yüzme havuzu bakımı yapılırken günlük olarak 100 metreküp alan kaplayan bir su içerisine 0.200 kg yani 200 gram klor atılmalıdır. pH dengeleyici ise yine günde 100 metreküp alan kaplayan bir su içerisine 100 gram olarak atılmalıdır. Bu 2 unsurun da etkileri 24 saat geçerlidir. Yüzme havuzu bakımından 3 saat sonraya kadar geçen sürede havuza asla girilmemesi gerekir. Genellikle gece vakitlerinde kullanılmadığı süre zarfında bu işlemlerin uygulanması tavsiye edilir.

Yüzme havuzu bakımı ve temizliği sadece klor, pH dengeleyici kimyasallarla yapılmaz. Aynı zamanda pompa filtre sistemine de müdahalede bulunmak gerekir. Havuzların tamamında bulunan pompa filtre sistemi 7 gün 24 saat çalışmak zorundadır. Görevi ise su içerisindeki tüm katı maddeleri tutmasıdır. Kapasitesi sınırlı olduğundan dolayı yavaş yavaş filtreler dolar. Eğer filtreler artık katı nesneleri çekemiyorsa, bu durumda kumu, torbası, kartuşu temizlenmelidir. Yine rutin aralıklarla yenisi alınarak takılmalıdır.

Yüzme havuzu temizliği konusunda eğer filtrasyon aşamasına geçilmişse; sırasıyla şu işlemler uygulanmalıdır:

  1. İlk olarak filtrasyon pompası tamamen pislikten arındırılmalıdır.
  2. Hemen ardından kum filtreleri ve mevcut tesisat durumuyla ilgili bilgi sahibi olunabilmesi için kontrol yapılmalı ve eğer durumları kötüyse bu konuda değişime gidilmelidir.
  3. Havuz suyu katı olan tüm pisliklerden temizlenmelidir. 
  4. Son olarak da denge tankı temizlenip, sistem çalışır hale getirilerek havuz 3 saat sonra kullanıma açılmalıdır.

Havuz bakımı ve temizliği profesyonel destekle yapılmalıdır. Eğer bu konuda tecrübeniz yoksa, havuz sistemlerinin çalışmasına engel olacak müdahalelerde bulunabilirsiniz. Bu konuda AK Havuz Marmaris her türlü Havuz temizliği, havuz bakımı ve havuz yapımı konusunda %100 müşteri memnuniyeti ilkesine dayalı olarak yardımcı olacaktır.

Neden Havuz Temizliği Yapılmalıdır ?

Konuyla ilgili, yukarılarda yer alan Havuz Sağlığı ve Havuz Temizliğinin Önemi konularında yüzeysel bir açıklama yaptık. Bu başlıkta ise, havuz temizliğinin neden bu kadar önemli olduğunu detaylı bir şekilde sizlere sunacağız.

Yüzme havuzu bakımı ve temizliği; özellikle aile sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Çünkü yüzme havuzlarında kullanılan su her ne kadar saf su da olsa; içerisine atılan kimyasallar zamanla kireçlenme ve yosunlaşmaya sebep olur. Bu durum da insan sağlığına ciddi zararları bulunan bakterilerin meydana gelmesini sağlar. Bundan dolayı belirli periyotlarla yüzme havuzu temizliği konusunda profesyonel temizlik yapılması şarttır.

Yüzme havuzu bakımı; yukarıda da belirttiğimiz üzere yapılacak olan işleme göre zaman dilimlerine ayrılmalıdır. Yüzeysel temizlik için maksimum haftalık periyotlar, genel temizlik için ise aylık – 3 aylık ve 6 aylık periyotlar uygulanmalıdır. Eğer kişisel değil de; ticari amaçlı bir yüzme havuzu söz konusuysa çok sayıda insanın girip – çıkması sebebiyle günlük olarak yüzeysel, haftalık olarak genel temizlik yapılması gerekmektedir. 

Yüzme havuzu bakımı ve temizliği neden önemlidir konusunda dikkat çeken diğer başlıklar ise liste halinde şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Dökülen ölü deri ve saç gibi maddeler; yüzme havuzu temizliği için kullanılan klor ve ozon ile kesinlikle temizlenemez. Bu yüzden dolayı canlı hücreler olması sebebiyle havuz suyunda mikroorganizma sayısı her geçen gün fazlalaşır. Görüntü olarak her ne kadar berrak ve temiz bir görüntü elde edildiği düşünülse de; görünmeyen binlerce bakteri havuz suyunda yüzmektedir. Bu yüzden havuz suyu düzenli bir şekilde filtre yardımıyla temizlenmelidir.
  • Su berraklığı, bir havuzun temiz olup olmadığını anlamak için en önemli etken olarak dikkat çekmektedir. Fakat su ne kadar kirli olursa olsun, kısa vadeli berrak yapacak pek çok kimyasal bulunmaktadır. 
  • Havuz filtrelerinin yerleşimi ve kontrolü; havuzun alanı ve kullanılacak olan kişi sayısına göre kontrol altına alınmalıdır. Eğer kullanım çok yoğunsa; her gün düzenli bir şekilde 2 kez, diğer koşullarda ise 1 kez kontrol edilip; filtrelere ters yıkama işlemi uygulanmalıdır. 
  • Havuz filtrelerinin içerisinde yer alan kıl tutucu haftada minimum 2 kez açılıp, boşaltılmalıdır. Aksi takdirde tam performans göstermeyecektir.

Yüzme havuzu bakımı ve temizliği konusu bu noktalara dikkat edildiği takdirde eksiksiz bir şekilde yapılmış olur. Bu konuda eğer tecrübeniz bulunmuyorsa; kesinlikle profesyonel destek almanızı öneriyoruz. AK Havuz Marmaris olarak 1996 yılından itibaren yüzme havuzu bakım ve yüzme havuzu temizliği konularında profesyonel hizmet veriyor, %100 müşteri memnuniyeti ve uygun fiyat / yüksek kalite çalışma anlayışlarıyla sizlerin yanında duruyoruz. İletişime geçmek için 0 252 412 69 54 / 0532 295 77 38 no’lu hatlarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. 

Scroll to Top